Noua lege a pensiilor face victime printre români. Reguli noi de la Casa Națională de Pensii, cine sunt seniorii afectați

de: Apostol Stefan
22 09. 2024

Ultimele luni ale acestui an au adus un adevărat haos în sediile Caselor de Pensii, ca urmare a deciziilor de recalculare. Și, pentru că nu erau suficiente aceste situații, CNPP vine cu noutăți legate de noua lege a pensiilor care face victime printre români. Conform oficialilor, există reguli noi de la Casa Națională de Pensii, precizându-se și cine sunt seniorii afectați.

De ce noua lege a pensiilor face victime printre români?

De ceva vreme se tot vorbește despre efectele generate de noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023. Din luna mai, când au fost definitivate recalculările, aceste efecte tot apar.

Pentru un număr mare de pensionari, din cei 3 milioane care au primit deciziile, sumele aferente pensiilor au scăzut. În aceeași măsură, conform CNPP, noua lege a pensiilor face victime printre români. Întrebarea care se pune este de ce și cum se întâmplă asta.

Explicațiile au venit tot de la reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, și are legăură cu cumularea pensiilor cu anumite venituri.

În baza noii legi, sunt precizate acele categorii de pensionari care au voie să cumuleze pensiile cu alte venituri, dar lista s-a restrâns odată cu intrarea în vigoare a noii legi.

Reguli noi de la Casa Națională de Pensii

Conform recentelor explicații venite de la CNPP, în baza Legii nr. 360/2023, sunt precizate acele categorii de pensionari care vor putea să cumuleze pensia cu alte venituri, după cum urmează:

  1. pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri din:
  • activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
  • activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.
  1. pensionarii sistemului public de pensii încadrați în categoria celor cu invaliditate, indiferent de gradul acestuia.

Cine sunt seniorii afectați de aceste reguli noi

Așa cum era de așteptat, aceste reguli nu se vor aplica altor categorii de pensionari, informațiile fiind prezente în conținutul documentului legislativ. În acest sens, CNPP avenit și cu aceste precizări, spunând, de fapt, cine sunt seniorii afectați de aceste reguli noi, după cum urmează:

  • soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
  • beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare, fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui raport de serviciu.

Și mai aduce ceva în plus noua lege a pensiilor. Interdicția oricărui român care a deținut o funcție de demnitar de a-și cumula pensia anticipată cu alte venituri.